Curved Oak and Hand Painted Kitchen Design, Belfast

 

A signature oak and hand painted kitchen design from Designer Kitchen with contemporary design undertones that transformed the heart of this busy home. Set in the heart of a Belfast suburb the contemporary kitchen design met all the clients requirements. The original kitchen design was dark and narrow lacking the functional performance needed to cope with a grown up family of six.  Kitchen storage and preparation space was an issue with the gloomy appearance making the original oak kitchen design visually uninviting.

The brief was therefore simple with the client requesting a timeless kitchen design that was functional, sociable, bright and beautiful.

Functionality laid the foundation to the kitchen design with aesthetics, sociability, entertainment and holistic layers being introduced to create a complex blend of practicality and style that was tailored around the family.

The narrow room and limited wall space meant that the original kitchen island was short and disproportionate.  By repositioning the utility room wall and integrating the utility space into the design space was created for the tall cabinetry required, with cooking and preparation zones being developed into strong visual hooks.  The kitchen was dissolved towards the back entrance door by including a boot room with the decreased depth of this section creating the illusion of space.

The kitchen island shape is designed to complement movement within the kitchen.  A concaved island section was aligned with the main entry point to provide additional space for the family to enter and disperse throughout the house. The soft geometry used on the island aids movement around the kitchen avoiding architectural nip points and allowing functional eddies to be created.

The kitchen design considered multiple sight lines within the space with the island curvature being used to deliver a strong visual impact from various angles. The feature canopy mirrored the soft geometry on the island providing continuity of texture and form.  A sociable glass breakfast bar was added for casual conversation and eating with up-lit ceiling bulk heads and chandelier providing an adjustable holistic element to the design.  Wall panelling was used to integrate the design into the architecture.