Luxury Contemporary Kitchen Derry

 

This classically styled in-framed kitchen has drawn upon art deco and contemporary influences to create an evolutionary design that delivers
microscopic detail at every turn.  The kitchen uses exotic finishes both inside and out with the cabinetry posts being specially designed to feature
mirrored collars and the inside of the larder unit being custom lined with a specially commissioned crushed glass.

The kitchen island is completely bespoke, a unique installation that has been designed to maximise the functional potential of the space whilst delivering a powerful visual aesthetic.  The island was positioned diagonally across the room which created enough space to deliver a design that was not restricted by the architecture and which surpassed expectations.  This also maximised the functional potential of the space and aided movement throughout the room.

The soft geometry and fluid nature of the island design originates from the cylindrical drum unit which is set in the foreground as you enter the
room. This dark ebony unit is positioned at the main entry point into the kitchen and can be seen from the front entrance hallway.  This dark cylinder
unit contrasts deeply against the floor and the surrounding cabinetry and is designed to be a very powerful visual hook drawing the onlooker into the
space.

The drama of the island is enhanced further through the complex array of bespoke cabinetry that effortlessly flows back into the room drawing the
onlooker deeper into the space. 

Each individual island section was uniquely designed to reflect the opulence required for this exclusive residence.  The subtle mixture of door profiles
and finishes allowed the island to straddle the boundaries between traditional and contemporary design whilst the acute arrangement of angles
and curves melt together to create a luxurious mix of materials, layers and finishes.   All of which aid the functionality of the kitchen providing the
user with multiple preparation zones and an area for casual seating.

In order to enhance the impact further we carefully considered the lighting within the kitchen including the design and installation of a bespoke
bulkhead ceiling complete with plaster cornice and colour changing LED lighting.